Jan Dvořák

Publikováno 21. září 2022

Slovníček IT pojmů 4: Co je IP adresa (a k čemu ji vaše doména potřebuje)

Slovníček pojmů

4 min

Jan Dvořák

Publikováno 21. září 2022

Další štítkyDomény
Obrázek s IP adresou

Chcete-li si pořídit vlastní www stránky, dřív nebo později na tyto pojmy narazíte. Abyste chápali jejich význam, připravili jsme pro vás Slovníček IT pojmů, který vám je popořadě vysvětlí. Nyní si povíme, co je IP adresa a čím se liší od domény.

IP adresa vs. doména: K čemu každý počítač potřebuje telefonní číslo?

Každý počítač raději pracuje s čísly. Je to pro něj srozumitelnější než názvy a jména. U vašeho webu ho tedy nezajímá doména a její URL. Důležitá je pro něj hlavně IP adresa.

To je něco jako telefonní číslo vaší domény.

Obecně IP adresa (IP znamená internet protocol) představuje určité souřadnice, pod kterými lze na internetu najít jakoukoliv elektroniku. Nejen počítač. IP adresu má dnes každý chytrý telefon, televize nebo třeba i robotický vysavač a lednice. Prostě vše, co je nějak připojené k internetu. Bez ní byste v podstatě nemohli být on-line.

IP adresu má i server, na němž sídlí vaše doména. Díky tomu ji ostatní zařízení dokážou najít. (a díky tomu se lidé dostanou na váš web).

4 miliardy IP adres začínají být málo

Běžná IP adresa je 4–12místný kód, zapsaný ve tvaru x.x.x.x. Každé × může být číslo od 0 do 255. Například server, pod nímž je doména webglobe, najdete na adrese 195.181.248.0.

Tomuto systému se říká IPv4 protokol. Pracuje s 32bitovým modelem, který dovoluje vytvořit přibližně 4 miliardy IP adres.

Kdysi dávno, v roce 1984, kdy celý systém IP adres vznikal, se to zdálo být skoro příliš. Nikdo tehdy nemohl tušit, nakolik celý internet za pár desetiletí nabobtná.

Proto se nyní pomalu přechází na 128 bitový IPv6 protokol. Ten krom číslic 0–9 používá i písmena a – f, díky čemuž pracuje s nepředstavitelným číslem 340 sextiliónů IP adres.

Snad to chvíli vydrží…

Typy IP adres

IP adres existuje několik typů. Zde si vysvětlíme jen ty základní, s nimiž jako běžný uživatel i jako majitel domény přijdete do styku.

Pro váš počítač to je vnitřní a vnější (lokální a veřejná IP adresa):

  • Pod vnitřní IP je připojen k vašemu WiFi routeru (proxy serveru).
  • Ten mu přiděluje vnější veřejnou IP, přes níž komunikuje se serverem, na němž si čtete tento článek.

Pro vaši doménu je to IP adresa nameserveru (DNS) a serveru:

  • Na IP adrese nameserveru si každý počítač může zažádat o DNS záznam – podle názvu vaší domény si zde vyhledá IP adresu serveru, kde sídlí váš webhosting.
  • Na IP adrese serveru si pak už vyhledá všechny potřebné soubory, jež dohromady složí váš web, a ten promítne na svou obrazovku.

Co znamená veřejná IP adresa počítače a routeru, DNS nameserver a server s webhostingem

Váš počítač i doména mají každý 2 základní IP adresy. Informace o vaší doméně jsou uložené na nameserveru, váš webhosting pak na serveru.

DNS (Domain Name System) servery a záznamy si blíže vysvětlíme v následujícím článku Co je DNS.

Jaká je moje IP adresa a kdo ji vidí?

Lokální IP adresu svého počítače najdete v předvolbách pro síť (pod ikonkou WiFi na svém zařízení).

Tu veřejnou si můžete zjistit třeba na webu mojeip.cz.

Možná vás překvapí, kolik údajů se z ní dá vyčíst:

  • Najdete zde především informace o svém počítači a operačním systému,
  • kdo je provozovatel vašeho internetového připojení (ISP provider)
  • a nepoužíváte-li nějaký speciální program pro anonymizaci připojení (třeba VPN), dozvíte se i to, kde se váš počítač zrovna nachází (lokace)

Vaši IP adresu vidí všechna zařízení, s nimiž váš počítač nebo telefon komunikuje. Pod ní se přihlašujete na kteroukoliv WiFi a prohlížíte si všechny stránky (tedy i tento článek).

K čemu je dobré znát svou IP adresu? Například když se chcete ke svému počítači připojit na dálku přes FTP (tzv. vzdálená plocha) nebo když chcete omezit přístup ke svému webhostingu pouze na svou IP.

Váš počítač je vidět, vy zůstáváte anonymní

Výše zmíněné informace si přes vaši IP zjistí kdokoliv. Ale nelekejte se, s vaší osobou si je jen tak nespojí. To by musel dovolit váš internetový provozovatel, a ten to udělá jen v extrémních případech (třeba když vás bude policie podezřívat z teroristického útoku).

Jak zjistit IP adresu domény?

IP adresu kterékoliv domény můžete vyhledat například na webu ethernetlord.eu. Tady je to ale už trošku složitější.

Ve většině případů se totiž jedná o sdílenou IP pro více webů na (sdíleném) webhostingu, nebo virtuálním serveru. (Více o typech hostingů se dočtete v článku Co je webhosting.)

Je to jako by se více sousedů v domě dělilo o jeden telefon – vlastní si mohou dovolit jen ti, kdo mají pro 1 web rezervovaný celý fyzický server.

Jak je tedy možné, že váš počítač mezi nimi najde ten web, který chcete? Jak se to stane, že se na vaší obrazovce objeví tahle stránka, uložená stovky kilometrů daleko na nějakém serveru? Celou cestu si ukážeme v příštím článku: Co je DNS.

Jan Dvořák

Jsem hlavní copywriter a redaktor Webglobe blogu s více jak 200 blogovými články, případovými studiemi a e-booky na kontě. Poradím vám především s on-line marketingem, SEO a tvorbou webu na WordPressu.

Více mých článků

Zapište se do našeho newsletteru Přihlásili jste se k odběru novinek

Nechte si od nás posílat zajímavé nabídky, novinky a články. Váš email byl úspěšně přidán.
Pole je povinné se správným email formátem