Rozdíl mezi příspěvkem a stránkou ve WordPressu

Nesprávné používání stránek a příspěvků patří mezi nejčastější chyby začátečníků, kteří si tvoří svůj první web na WordPressu. Rozdíl mezi nimi je jednoduchý. Pramení z toho, že WordPress byl původně nástroj na tvorbu blogu a teprve až později se z něj stal plnohodnotný redakční systém pro web.

Proč WordPress rozlišuje stránky a příspěvky?

Rychlá odpověď na rozdíl mezi stránkou a příspěvkem je, že:

  • stránky se ve WordPressu používají pro tvorbu webu
  • příspěvky slouží výhradně pro blog a podobné aktuality

Podrobnější zní:

  • stránky jsou spíše statické – jejich obsah a pozice na webu se příliš nemění; na vašem webu jsou také návštěvníkům dostupné jen tehdy, když je zařadíte do jeho struktury (tzn. menu stránek)

příspěvky jsou dynamické – jejich pozice na webu se odvíjí od data publikace, mohou se zobrazovat na více místech (v rubrikách, archivu apod.) a v sekci blog se objeví na prvním místě hned poté, co je publikujete

Z tohoto způsobu užití pramení i 4 hlavní přidané funkce, které příspěvek oproti stránce má:

Konec s nebezpečnou metodou pokus – omyl

Vyvarujte se nejčastějších chyb, které vám rozbíjí WordPress. Zaregistrujte se ZDARMA do Webglobe Academy a staňte experty na tvorbu webu.

Zjistit více

4 hlavní rozdíly mezi stránkou a příspěvkem

Stránku i příspěvek si ve WordPressu vytvoříte v Gutenberg editoru. U příspěvku však najdete pár funkcí, které stránka nemá:

1. Datum zveřejnění

Příspěvky jsou na blogu primárně seřazené podle data zveřejnění. WordPress logicky předpokládá, že jejich obsah časem stárne a je nahrazen aktuálnějšími informacemi.

Představte si, že napíšete blogový článek o nejlepších mobilních telefonech na trhu. Za rok už vůbec nebude relevantní.

Stránky oproti tomu mají být nadčasové, dostupné návštěvníkům, kdykoliv potřebují najít potřebné údaje. Například stránka s vašimi kontakty, ta na webu musí viset pořád.

Datum publikace příspěvku ve WordPressu

Do příspěvku v Gutenberg editoru můžete vložit widget Datum publikace, který návštěvníkům přímo ukáže, kdy byl článek zveřejněný.

2. Autorství

Při vytváření příspěvků se vás WordPress zeptá na autora. Autorství pomáhá návštěvníkům poznat, že za blogem stojí reálná osoba, která tématu rozumí.

Je to také další třídící faktor: stejně jako v internetových novinách si návštěvníci mohou zobrazit seznam příspěvků od daného autora. To se hodí především, když na váš blog přispívá více lidí.

Autorství příspěvků WordPRess

Informace o autorovi příspěvku je další widget, který najdete v Gutenberg editoru.

Stránky jsou oproti tomu univerzální, takže u nich ve většině případů příliš nezáleží na tom, kdo je píše.

3. Organizace

Pokud svůj blog píšete opravdu aktivně, starší příspěvky postupem času zapadnou v nánosu těch nových. Ve WordPressu je ale můžete organizovat do tematických skupin, a tak udržovat stále aktuální.

Příspěvky lze seskupovat do rubrik a štítků. Tvoření rubrik a štítku a rozdílu mezi nimi se podrobně věnujeme v dalším článku. Zde jen stručně:

  • rubriky (kategorie) řadí příspěvky do tematických celků (stejně jako v novinách: zprávy, sport, kultura, ze světa atd.)
  • štítky představují jemnější třídění, něco jako jmenný rejstřík – každému příspěvku přiřadíte klíčová slova, jež text obsahuje

Rubriky a štítky ve WordPressu

Rubriky a štítky ve WordPressu

I stránky lze v rámci webu organizovat, jen trochu jiným způsobem: ke stránkám si můžete vytvořit podstránky.

4. Komunikace a propagace

Příspěvky jsou ideální pro interakci s vašimi návštěvníky. Na jejich konci najdete sekci pro komentáře, kam lidé mohou psát své názory a postřehy k článku a vy na ně můžete odpovídat.

Ovládněte WordPress

S naším zbrusu novým WordPress hostingem je tvorba webu hračka.

Zjistit více

Poslední aktualizace: