Tereza Miková

Publikováno 5. března 2024

WordPress trendy pro rok 2024

WordPress

9 min

Tereza Miková

Publikováno 5. března 2024

WordPress trendy pro rok 2024

Zaměřte se hlavně na rychlost načítání, optimalizaci pro mobily, minimalistický design a nebojte se využít umělou inteligenci nebo bezhlavou architekturu.

WordPress se neustále mění a zdokonaluje. Ponořte se s námi do nejaktuálnějších trendů, které letos svět WordPressu ovládnou – od funkčnosti přes estetiku po snadnější obchodování.

1) Optimalizovaný výkon a rychlost webu

Letos se bude všechno točit okolo rychlosti a výkonu webových stránek. Proč? Abyste zpříjemnili uživatelům práci s webem a zároveň vylepšili své hodnocení ve vyhledávačích. Zaměřte se na:

Core Web Vitals: Metriky, jako jsou doba načítání, interaktivita a vizuální stabilita, kterými Google hodnotí přívětivost webu a používá je jako faktor pro hodnocení stránek.

V březnu začal Google hodnotit stránky také podle rychlosti reakce uživatelského rozhraní na kliknutí nebo jiný příkaz pomocí nové metriky INP (Interaction to Next Paint).

Líné načítání: Odloží načítání obsahu, který není vidět dokud neposunete stránku, což pomáhá rychlejšímu zobrazení webu.

Efektivita kódu: Zjednodušení CSS, JavaScriptu a HTML zvýší výkon vašeho webu a pomůže plynulejší uživatelské zkušenosti.

Mobile-First Indexing: Google dává přednost webům optimalizovaným pro mobily. Kvalita mobilní verze vašeho webu nebo e‑shopu má zásadní podíl na umístění ve výsledcích vyhledávání.

2) Minimalistická estetika

Svět WordPressu zažívá výrazný posun směrem k minimalistické estetice. Tento designový trend upřednostňuje jednoduchost, čisté rozvržení webu a zaměřuje se na základní elementy.

WordPress šablona Twenty Twenty-Three

WordPress šablona Twenty Twenty-Three

Minimalismus se odklání od složitých webů, zcela přetváří uživatelskou zkušenost a zároveň zvyšuje výkon webových stránek. Čistý, přímočarý design reaguje na požadavky moderního publika, které dává v online interakcích přednost jednoduchosti a srozumitelnosti.

Lepší UX: Minimalistické šablony přináší vizuálně přitažlivý a přehledný uživatelský zážitek, usnadňují navigaci a zvyšují engagement a spokojenost uživatelů.

Rychlejší načítání: Jednoduchost minimalistických šablon pomáhá zrychlit načítání a optimalizuje webové stránky pro bezproblémové a efektivní prohlížení.

Vylepšená responzivita: Čistota rozvržení a vizuální jednoduchost jsou ideální pro tvorbu responzivních webů, které budou vypadat dobře na všech zařízeních.

3) Nejlepší WordPress šablony pro rok 2024

Při výběru šablony dejte samozřejmě přednost té, co je jednoduchá, optimalizovaná pro rychlost a má minimalistický design. Pokud jste si od nás loni nechali poradit, možná se toho pro vás tolik nezmění – šablony Astra, Blocksy a Ocean WP budou „in“ i letos:

Astra

WordPress šablona Astra je velmi oblíbená pro svůj vynikající výkon. Rychle se načítá a má různé varianty designu, což vám umožní vytvořit web na míru i bez designových nebo programovacích dovedností.

Twenty Twenty-Three

Twenty Twenty-Three je poslední z řady výchozích šablon přímo od tvůrců WordPressu. Dá se shrnout slovy rychlost a dostupnost. Má čistý a minimalistický design, který se zbavuje všeho zbytečného.

Protože se v podstatě jedná o zjednodušenou verzi šablony Twenty Twenty-Two, působí povědomě a je snadno použitelná.

Blocksy

Rychlá a jednoduchá šablona, která má působivé 95% skóre Google PageSpeed a 100% skóre v Gtmetrix PageSpeed. Blocksy je navržena tak, aby byla kompatibilní s Gutenbergem a má i svou vyhrazenou sekci v blokovém editoru.

Ultra

Ultra je plně kompatibilní s Gutenbergem a Elementorem, což vám umožní vytvořit jakýkoli web bez potřeby kódování. Šablona je odlehčená pro maximální rychlost a výkon, které jsou důležité pro dobře fungující web.

WordPress šablona Ocean WP

WordPress šablona Ocean WP

Ocean WP

Jedna z nejoblíbenějších WordPress šablon, OceanWP, vám díky množství flexibilních funkcí umožní vytvořit webové stránky jakéhokoli druhu.

Šablona obsahuje pokročilé SEO metody a uživatelská nastavení, což zaručuje konzistentní špičkový výkon. Je navržena pro rychlost a efektivitu, vytváří odlehčené stránky s možností využití Dynamic Framework, Dynamic Assets a dalších vychytávek zvyšujících rychlost.

Všechny tyto WordPress šablony jsme vybrali s ohledem na rychlost, výkon a různé možnosti personalizace, které vám pomohou vytvořit funkční, originální a vizuálně přitažlivý web.

4) AI pro zlepšení uživatelské zkušenosti

Trend zapojení umělé inteligence (AI) do WordPressu zahajuje novou éru dynamických uživatelských zážitků pomocí personalizace webových stránek a kurátorství obsahu.

Chatboti řízení umělou inteligencí: AI chatboti a virtuální společníci vám pomůžou s komunikací se zákazníky, odpovídáním na dotazy a automatizací úkolů.

Personalizování UX: Analýzou vzorců chování uživatelů webu získávají algoritmy AI data, která vám umožní lépe porozumět svým zákazníkům a vytvářet pro ně přirozenější prostředí.

Kurátorství obsahu: S využitím umělé inteligence můžete přizpůsobovat obsah na míru individuálním preferencím, zájmům a chování uživatelů.

5) Přizpůsobení webu pomocí FSE

Do centra pozornosti se dostává také FSE (Full Site Editing) – možnost kompletního přizpůsobení stránek s minimem pluginů nebo dalšího kódu. Když na webu něco měníte, díky WordPress FSE nemusíte přepínat mezi Customizerem a Editorem.

Revoluční šablony a designy: Můžete upravovat všechny prvky svého webu, včetně záhlaví, typografie nebo šablon stránek podle svého gusta.

Uživatelsky přívětivý design: Intuitivní rozhraní založené na blocích usnadňuje úpravu šablon a zpřístupňuje tak úpravy webu širšímu publiku.

Snížené požadavky na kódování: Možností přizpůsobení se už nabízí tolik, že pravděpodobně nebudete potřebovat vlastní kód.

6) Kybernetická bezpečnost

V době nejrůznějších kybernetických hrozeb se WordPress snaží aktivně čelit stále novým výzvám a zvyšovat svou odolnost vůči řadám kybernetických útoků.

Středobodem této obrany jsou bezpečnostní pluginy. Ty jsou strategicky navržené tak, aby rozšiřovaly vestavěná bezpečnostní opatření WordPressu – od sofistikovaných konfigurací firewallu až po monitorování hrozeb v reálném čase.

WordPress doporučujeme zabezpečit pluginem WordFence, který patří mezi špičku a běžní uživatelé si u něj bohatě vystačí s bezplatnou licencí. Proto jej také automaticky instalujeme ke každému WordPress hostingu.

Udržujte svůj web i všechny jeho pluginy aktuální, tím potenciálním útočníkům ztížíte život.

7) Pokroky WooCommerce

WooCommerce je bezplatný plugin, který vytvoří z webové stránky e‑shop. Mezi uživateli WordPressu je WooCommerce velice populární a pohání už 35 % internetových obchodů na světě.

Logo WooCommerce

Foto: Rubaitul Azad, Unsplash

WooCommerce má širokou komunitu uživatelů, developerů a programátorů, která stále vylepšuje jeho vzhled i funkcionality.

Jednička v online nakupování

Oblíbenost WooCommerce pramení nejen z jeho snadné dostupnosti, ale také z jeho bohatého výběru funkcí, flexibility a kompatibility s množstvím WordPressových šablon.

Kamenné obchody čím dál více využívají e‑shopy jako své virtuální výkladní skříně a WooCommerce je platformou, na kterou lze snadno přejít a vytvořit funkční, uživatelsky příjemný e‑shop.

Podpora platebních bran

Od bankovních převodů a kreditních karet přes PayPal po zaplacení při doručení zboží. WooCommerce neustále vyvíjí své platební brány, aby byly v souladu s měnícím se prostředím digitálních plateb.

Díky tomu mohou obchody na platformě poskytovat rozmanité možnosti plateb, které vyhovují aktuálním potřebám zákazníků v jednotlivých zemích.

Podpora více měn

WooCommerce si uvědomuje globální povahu elektronického obchodu, proto teď podporuje ještě více měn.

Tato funkce usnadňuje transakce e‑shopům s mezinárodním publikem a umožňuje zákazníkům zobrazit ceny a nakupovat v jejich preferované měně.

Personalizované zážitky z nakupování

Platforma zavádí funkce, které obchodům umožňují přizpůsobit nabídku individuálním preferencím a chování zákazníků.

Tento strategický přístup zvyšuje nejen loajalitu zákazníků, ale také prodeje prostřednictvím cílených a relevantních doporučení produktů.

8) Bezhlavá architektura CMS

Bezhlavá architektura (Headless Architecture) je v současné době velmi žhavým tématem. Přechod na bezhlavý web může mít pozitivní vliv na rychlost, výkon i SEO vašich stránek.

Headless označuje architekturu webových stránek, která má oddělený frontend (část webu kterou uživatelé vidí a se kterou komunikují) a backend (část webu, která se stará o ukládání dat a zpracovává požadavky uživatelů).

WordPress tradičně používá systém, který kombinuje zobrazení uživatelského rozhraní a správu obsahu. Šablony a pluginy WordPress, ale můžete používat jako systém pro správu obsahu i s bezhlavým nastavením CMS založeném na frontendové technologii (např. React, Vue.js nebo Angular).

Větší flexibilita v tvorbě webu: Oddělení frontendu a backendu znamená, že máte větší kontrolu nad designem a funkčností svých webových stránek.

Vyšší rychlost a výkon webu: Načítání pouze nezbytného obsahu z backendu minimalizuje zatížení serveru a zkrátí dobu načítání stránky. To je zásadní pro spokojenost uživatelů i lepší umístění ve vyhledávačích.

Dynamická uživatelská zkušenost: Bezhlavá architektura CMS je průlomovou záležitostí pro interaktivní weby, aktualizace v reálném čase a jedinečná designová provedení.

Schéma fungování tradičního a bezhlavého CMS

Netvrdíme, že bezhlavá architektura je tou správnou volbou pro každý web, ale pokud chcete zlepšit výkon svých webových stránek a SEO, stojí za zvážení. Lidé i vyhledávače dávají přednost webům, které jsou rychlé a přináší skvělý uživatelský zážitek.

9) Investice do WordPress podpory

Investovat do služeb WordPress podpory je v roce 2024 strategickým krokem k údržbě webu. Řeší za vás, aby se webové stránky přizpůsobily neustálým změnám a zůstaly bezpečné.

Pravidelné aktualizace: Podpora se postará o včasné aktualizace jádra, šablon a pluginů, což je důležité pro zprovoznění nových funkcí, opravy chyb a lepší zabezpečení.

Zálohování dat: Pravidelné zálohování službami podpory zajišťuje rychlé obnovení v případě ztráty dat nebo narušení zabezpečení.

Bezpečnostní funkce: Správa bezpečnostních opatření, včetně konfigurací firewallu a skenování malwaru, chrání webové stránky před neoprávněným přístupem a narušením dat.

Chcete rychlejší a bezpečnější WordPress? Zvažte náš WordPress hosting. S ním máte vyřešené jak aktualizace, tak zálohy a zabezpečení. Nic z toho už řešit nemusíte.

Služby WordPress podpory integrují nové funkce, optimalizují výkon a zajišťují, že je váš web vždy v souladu s nejnovějšími standardy.

10) SaaS platforma

V roce 2024 bude WordPress i nadále hlavní platformou pro SaaS (Software as a Service) společnosti, protože jim nabízí pevný základ pro prezentaci na internetu a růst.

Univerzálnost

WordPress nabízí velké množství pluginů a šablon, které lze použít k přizpůsobení vzhledu a funkcí webu, což poskytuje SaaS firmám flexibilitu a bezproblémový růst.

Pluginy můžete použít k představení produktů nebo k přidání dalších funkcí, jako je registrace uživatele, zpracování plateb, správa obsahu či zákaznická podpora.

Škálovatelnost

WordPress také nabízí řadu přídavných nástrojů a funkcí pro vytvoření bezpečného webu, který bude dobře fungovat i při rostoucí pracovní zátěži.

Systém WordPressu je škálovatelný bez kompromisů na výkon a umožní vám navýšení obsahu, funkcí i interakcí s uživateli, ať už jste malý startup nebo velká společnost.

Uživatelsky přívětivé rozhraní

Svým intuitivním systémem správy obsahu zjednodušuje WordPress pravidelné aktualizace a zavádění nových funkcí, které jsou pro SaaS společnosti nezbytné.

Jeho uživatelsky přívětivé rozhraní usnadňuje efektivní tvorbu obsahu i aktualizací, čímž se zvyšuje celkový engagement uživatelů.

11) Udržitelný web design

Všeobecná snaha o šetrnost k životnímu prostředí a udržitelná řešení se už odráží i do tvorby webových stránek. Tento trend se zaměřuje na vývoj webů s ohledem na faktory, jako energeticky úsporný hosting nebo ekologický UX design.

Solární panely z ptačí perspektivy

Ekologické řešení hostingu, poháněné obnovitelnými zdroji energie, mimo jiné snižuje dopady na životní prostředí související s výrobou spotřebované elektřiny.

Energeticky úsporné WordPress šablony jsou minimalistické, optimalizují využití obrázků a dalších zdrojů. Díky tomu mají rychlejší načítání a snižují dopad na životní prostředí.

Tento posun směrem k udržitelnosti představuje progresivní přístup k webdesignu, který podporuje ekologická řešení a společenskou odpovědnost.

Na závěr

Rok 2024 bude pro WordPress ve znamení inovací, dostupnosti a přístupu zaměřeném na uživatele. Designéři a developeři posouvají hranice toho, co je ve WordPressu možné – od přehledné minimalistické estetiky přes pokroky v AI až po udržitelnost webových stránek.

Zkuste sladit svůj web s nejnovějšími trendy, vyvíjejícími se technologiemi a očekáváním uživatelů. Budete mít náskok před konkurencí a zároveň umožníte webovým designérům vytvořit kvalitní, působivý a hlavně uživatelsky příjemný digitální zážitek.

Newsletter Přihlásili jste se k odběru novinek

Novinky, akce, články a návody Váš email byl úspěšně přidán.
Pole je povinné se správným email formátem