• Blog
  • Servery
  • Co je levnější? Public cloud? Private cloud? Webglobe cloud?

Jan Dvořák

Publikováno 26. července 2024

Co je levnější? Public cloud? Private cloud? Webglobe cloud?

Servery

7 min

Jan Dvořák

Publikováno 26. července 2024

Co je levnější? Public cloud? Private cloud? Webglobe cloud?

Zajímáte-li se trochu více o cloud – a třeba i využíváte některé služby AWS od Amazonu, Google Cloud nebo Microsoft Azure – možná jste zaznamenali už celkem dlouho trvající diskuzi o tom, zda a kdy je lepší public vs. private cloud. Diskuze se do značné míry týká ceny za provoz těchto řešení. A mnohdy uvádí dost zcestné argumenty.

Proto jsme se rozhodli spolu s hlavním Webglobe architektem infrastruktur na míru, Lukášem Kasičem, některé opakující se argumenty uvést na pravou míru.

Na které otázky v článku odpovíme?

 

Krátké historické okénko

Cloud hosting „oficiálně” vznikl v roce 2006 se založením Amazon Web Services.

A poměrně zanedlouho poté jeho rozptýlenou a redundantní virtuální architekturu začaly napodobovat i první společnosti s vlastními datacentry.

Tak vzniklo dělení na public a private cloud.

Public cloud je prý autobus, private cloud osobní auto

K popsání rozdílů mezi jednotlivými typy cloudů se používají různá přirovnání. Nás nejvíce baví definice v tomto YouTube videu:

  • public cloud je jako autobus
  • private cloud je osobní auto
  • a hybrid cloud je taxi

Stejně jako autobus, public cloud je sdílený. Každý si v něm může koupit 1, 2, 3 místa a vozit se, jak dlouho potřebuje. Jeden měsíc se vozíte více, druhý méně: vždy platíte pouze za reálnou spotřebu.

Private cloud si kupujete jako vlastní auto. Máte větší výběr a svobodu a je váš, ale celou sumu platíte předem a pak se o něj musíte starat.

V hybridním cloudu máte výhody a bezpečí osobního auta a taxikářovi platíte jen za ujeté kilometry.

Je to ale pravda?

Tato definice samozřejmě představuje extrémní zjednodušení, ale opakuje mantru, kterou můžete najít ve valné většině dalších článků na toto téma, a tou je nízká cena public cloudu.

 

Kdo je tu ve skutečnosti levnější?

Jedním z opakujících se argumentů v tabulkový srovnáních, svědčících ve prospěch public cloudu, jsou jeho údajné nižší vstupní náklady.

Tuto informaci najdete například (ne příliš překvapivě) na webu hlavního hráče na trhu: Amazon AWS

Srovnání public a private cloudu na stránkách Amazon Web Services

Je dost pravděpodobné, že ostatní, kdo o tématu píší, čerpají právě z článků poskytovatelů public cloudu, a proto je tento argument tak oblíbený.

Jde přitom o faktickou nepřesnost, zastaralou informaci, která bohužel private cloud pro mnoho podnikatelů zbytečně diskvalifikuje.

V článku AWS se totiž předpokládá, že si private cloud, nebo dokonce celé datacentrum, stavíte sami, tzv. on premise – kupujete si hardware, řešíte software a licence (jako např. zbytečně drahý VMWare).

Jenže to právě není vždy nutně potřeba.

A navíc, jak ukazují zkušenosti těch, kteří se odhodlali a z public cloudu utekli, vstupní investice do private cloudu se vám brzy vrátí.

Existují firmy, které se vám o hardware postarají – nákup fyzických serverů a jejich housing umí teoreticky zařídit každý trochu větší hostingový poskytovatel.

Existují firmy, které se vám postarají i o správu služeb a sítě (poskytnou IP adresy apod.).

Obojí lze nazývat hostovaným private cloudem (nebo prostě cloud hosting).

A pak jsou tu firmy, které se na tvorbu cloudů přímo specializují. Postarají se vám o celou architekturu, navrhnou cloud na míru, kompletně jej spravují a rozvíjí s tím, jak váš byznys roste.

Takové službě se říká managed cloud, a to je jedna z hlavních věcí, kterou ve Webglobe děláme pod názvem infrastruktura na míru.

 

Iluze nízké ceny: Proč je public cloud stále tak lákavý?

Public cloud má své nesporné výhody, ale nízká cena služeb mezi nimi rozhodně není.

Ano, díky modelu pay as you go neplatíte žádný tarif, jen to, co za daný měsíc skutečně využijete. Nemusíte řešit škálování výkonu, nečekané špičky a přetížení, nic.

Máte své krabicové řešení, a když se váš projekt do této krabice vejde, vše funguje spolehlivě a prakticky samo.

Na limity tohoto krabicového řešení však narazíte ve chvíli, kdy si potřebujete vyladit MySQL server pro databáze. Kvůli konfiguraci jednoho parametru si často musíte pořídit vyšší, dražší balíček.

Za toto pohodlí si nicméně náležitě připlatíte. 

A virtuální servery v public cloudu jsou drahé také kvůli tomu, co firmy typu Amazon prezentují jako vysokou dostupnost. Za ní se skrývá především snaha o úsporu na zákaznický službách, tedy podpoře.

Amazon si totiž dobře spočítal, že se mu spíše vyplatí svou infrastrukturu naddimenzovat, než aby musel se zákazníky proaktivně komunikovat. V případě plánované údržby prostě přesune všechny servery na chvíli na záložní rack.

Ceny public cloudu jsou kvůli těmto dvěma „výhodám” klidně o 25 %, ne-li více nadsazené oproti alternativám.

Pro mnoho zákazníků je ale tato „vysokohorská” přirážka snesitelná právě kvůli oněm proklamovaným vyšším vstupním nákladům za private (nemluvě o tom, že většina z běžných uživatelů by se o vlastní cloud nedokázala starat – v public cloudu si prostě platíte za to, že na něj nemusíte myslet).

Existuje hranice, kdy public cloud začíná být pro firmu dražší než private, kdy se prostě vyplatí utéct do vlastního.

Jenže my tu teď už nechceme srovnávat public cloud a typický private cloud.

Jakmile proti cloudu postavíte managed cloud typu Webglobe, misky vah se rychle přesunou.

 

Webglobe cloud: řemeslně dělaný private s výhodami public cloudu

Webglobe našel způsob, jak cloud poskytnout levněji než běžný private, dokonce i než public cloud i pro malé a střední podnikatele. A zároveň umí nabídnout výhody obojího.

Jednak jsme vyvinuli vlastní webové rozhraní na snadné vytváření a správu virtuálních serverů a druhak jsme díky více jak 25letému know-how dokázali optimalizovat i virtualizační technologie a další služby třetích stran, které našim zákazníkům poskytujeme.

Webglobe cloud je, jak Lukáš Kasič říká, „řemeslně dělaný cloud” – dokážeme vymyslet ledasco, se stejnými high-availability službami, ale za rozumnější peníze:

 

To nejlepší z private cloudu To nejlepší z public cloudu
Je na míru. Namísto krabicového řešení, zprůměrovaného pro co největší masu uživatelů, navrhujeme vždy tu nejlepší možnou architekturu. Je stejně user-friendly – o celou infrastrukturu se starají naši admini, kteří jsou vám navíc neustále k dispozici na e-mailu, soukromém Slacku i po telefonu.
Je snadno škálovatelný. Sice si předem objednáváte konkrétní prostředky, ale jejich nastavení můžete každý měsíc měnit podle potřeby. A eventuální riziko přetížení řešíme naší serverovou pojistkou CAF. Je stejně redundantní, a proto vysoce dostupný, protože nám naše virtualizační technologie dovoluje přesouvat servery, aniž by zákazník cokoliv zaznamenal.

 

Rozsah služeb, které public cloudy dokáží poskytnout, je ale extrémně velký, a ani plně managovaný private cloud jej ve všem nedokáže zastoupit. 

 

Co v rámci cloudu zákazníkům doporučujeme?

Abychom tu ale public cloud jen nekritizovali. Opravdu jsou situace, kdy se obrovsky vyplatí.

 

Proto se ani my jeho zapojení do infrastruktury našich zákazníků nebráníme. Lukáš Kasič dokonce velice často doporučuje použít hybridní cloud.

Příkladem může být aplikační storage, kde běžně volíme Amazon S3. Nebo CloudFlare pro cachování obrázků.

Naším cílem je vždy vytvořit co nejoptimálnější řešení. Když najdeme lepší službu nebo technologii, tak ji doporučíme, i když není naše. 

Kde ale Webglobe dává maximální smysl, je poskytování backendových služeb, u nichž potřebujete opravdu vysoký výkon. Díky opravdu detailní znalostí technologií a dobré analytice dokážeme z vašich serverů vytáhnout maximum.

Navíc se nebojíme optimalizovat. Když je někde problém, zvedneme telefon a navrhneme lepší řešení. V rámci Webglobe cloudu máte prostě benefit admina, se kterým se můžete kdykoliv poradit.

Přejděte z public cloudu k Webglobe a veškeré náklady s tím spojené se vám do půl roku vrátí.

Zaujalo vás, co Webglobe nabízí? Nechte nám na sebe kontakt a my vám rádi řekneme víc.

    Toto pole je povinné
    Toto pole je povinné
    Helper Text
    Toto pole je povinné
    Toto pole je povinné

    Newsletter Přihlásili jste se k odběru novinek

    Novinky, akce, články a návody Váš email byl úspěšně přidán.
    Pole je povinné se správným email formátem