7. 6. 2024
Domény

Pozor na doménové podvodníky: nenechte si zničit reputaci

Reputaci máte jen jednu. Nenechte si ji zničit doménovými podvodníky, kteří parazitují na vaší značce, aby okradli nic netušící zákazníky. Chraňte své doménové jméno dřív, než bude pozdě. Přečtěte si, jak se doménová jména zneužívají k podvodům a phishingu, a naučte se podvodníky přechytračit v 6 krocích.

Jan Dvořák

Vaše dobré doménové jméno na internetu

Málokdo si opravdu zodpovědně ověřuje pravost e‑mailové adresy. Když lidé dostanou e‑mail z domény, která je téměř identická s tou vaší, budou jeho obsahu a přílohám spíše důvěřovat. 

Více jak 90 % všech malware útoků začíná takovým phishingem.

Podvedení zákazníci si pak vaši značku nevyhnutelně spojí se svou špatnou zkušeností. 

Co je horší, někteří vás začnou dokonce obviňovat za nedostatečnou ochranu a začnou psát negativní recenze. Takové incidenty budou mít pochopitelně dopad na vaši reputaci a prodeje. 

Nejlepší způsob, jak se jim můžete jako obchodník bránit, je zaregistrovat si co nejvíce domén, které by útočníci k phishingu mohli použít.

Co se vám může stát?

1. Zmatení, zklamaní zákazníci a ukradená návštěvnost

Co si bude myslet váš loajální zákazník, který omylem klikne na špatný link a místo toho, aby bezpečně přistál na vašem webu.cz, skončí na velice podobném, ne-li naprosto stejném webu.com?

Možná ho ani v první chvíli nenapadne, že komunikuje s podvodníky.

2. Phishing a nekalá konkurence

A co když ho ten web.com ještě navíc obere o peníze?

Podvodníkům mnohdy nemusí jít ani o krádeže peněz či citlivých dat. V případě e‑shopů se může jednat i o nekalou konkurenci, která pod vaším jménem prodává stejné produkty nebo padělky.

3. SEO sabotáž

Představte si, že investujete nemálo času a peněz do SEO jen proto, aby vám vaši návštěvnost a těžce nabyté pozice na Googlu sebrala nějaký padělaný web.

Pokud navíc tenhle web používá zakázané (tzv. black hat) SEO techniky, může se stát, že vyhledávače penalizují i vaši legitimní doménu.

A to opět znamená nižší pozice, viditelnost a méně návštěvníků na vašich stránkách.

4. Vyčerpávající právní tahanice

Bojovat legálně s podvodníky je běh na dlouhou trať. A i když se sami registrátoři snaží čistit internet od podvodníků (ve Webglobe například prokazatelně phishingové domény nekompromisně vypínáme), ve finále odhalí jen malé procento škodlivých webů.

Zastavit někoho, kdo parazituje na vaší značce a nedodržuje autorská práva, vám zbytečně bere energii, kterou byste mohli raději věnovat svému webu.


Jak vyzrát nad podvodníky

1. Hlídejte si registrace podobných domén

Podívejte se jednou za čas do našeho WHOIS domain lookup. Zkuste do něj napsat svou adresu s jinými koncovkami.

Narazíte-li ve WHOIS na podvodnou doménu, můžete nás nebo jejího registrátora požádat o blokaci.

Jak probíhá rušení podvodných domén?


  • vždy se snažíme ověřit, že je stížnost oprávněná
  • v případě soudního příkazu reagujeme okamžitě
  • nelze-li stížnost ověřit (VPS), přeposíláme ji na vlastíka domény
  • nereaguje-li vlastník na opakované výzvy, doménu zablokujeme

Zkoušet ve WHOIS všechny doménové koncovky, podobné názvy a překlepové domény je zdlouhavá práce.

Proto na internetu existují také placené nástroje (tzv. domain takedown) jako například Red Points, Memcyco a další, které automaticky vyhledávají podvodné domény a rovnou se starají i o jejich rušení. Krom toho nabízejí také řadu technik, jak svůj web ochránit proti kopírování.


2. Registrujte si další doménové koncovky

Podvodníkům nejsnáze seberete vítr z plachet jejich vlastní taktikou. Zaregistrujte si další oblíbené doménové koncovky a pojistěte si svou značku.

Bude to mít i další pozitivní efekt. Když si tyto domény přesměrujete na svůj hlavní web, zlepšíte si své SEO. 


3. Zabezpečte se pomocí SSL certifikátu

SSL certifikát na vaší doméně dělá víc, než jen šifrování citlivých dat vašich zákazníků. Také jim dává jasně najevo, že váš web je legitimní.

Vždy používejte HTTPS. U nás máte na výběr z celé řady SSL certifikátů

Nejjednodušší je samozřejmě sáhnout po Let’s Encrypt, který je zdarma.


4. Vzdelávejte své publikum

Vysvětlujte svým zákazníkům rizika phishingu. Napište o něm článek na svůj blog o tom, jak phishing poznat, pošlete newsletter. Poproste je, ať vás upozorní, narazí-li na podvodníky, kteří se kryjí pod vaší značkou.


5. Ozbrojte se ochrannými známkami

Ujistěte se, že váš brand a logo, nebo i názvy vašich specifických produktů a služeb jsou registrované ochranné známky (zde najdete přihlášku).

S ochrannou známkou v ruce urychlíte a vyhrajete případné soudní řízení. Pro podvodníky je to také jasný signál, že to s vámi nebudou mít tak lehké.


6. Znejte svá práva

Na nepříjemné situace je dobré se připravit. Zjistěte si, co dělat v případě, že narazíte na podvodníky.

Odkazy na pravidla řešení sporů u domén najdete na našem webu v podmínkách služeb.


Závěr


Dávno pryč jsou časy, kdy jste měli na výběr jen mezi .cz, .net nebo .org. S doménovými koncovkami se za poslední léta roztrhl pytel. Registrátoři začali nabízet alternativní TLD jako .store, .online, .biz, nebo dokonce .pizza! 

Vám to sice otvírá prostor pro originální branding, podvodníky to ale také láká k tomu, aby váš brand zkopírovali a schovali za něj své nekalé záměry. Obzvláště když lze tyto domény často registrovat s výraznou slevou na 1. rok registrace.

Ten 1. rok naprosto stačí. Podvodné weby vydrží on-line většinou jen pár měsíců, za tu dobu ale stačí napáchat mnoho škod, jak v kapsách napálených zákazníků, tak na vaší reputaci. 

Využijte proto sami slev, pojistěte si své doménové jméno i na dalších oblíbených koncovkách a seberte podvodníkům vítr z plachet.

Registrujte si .COM a .EU doménu s výraznou slevou

Seberte podvodníkům vítr z plachet. Registrujte si dvě nejoblíbenější domény, a udělejte si navíc prostor pro případnou expanzi své značky na další světové trhy.

Autor článku
Jan Dvořák

Ať už cílíte specifické zákazníky nebo celý svět, vybavíme Vás účinným arzenálem.

Sdílejte článek

Výbava pro váš onlinový svět

Proč věci na různých místech, když je můžete mít na jediném?