Návod na nastavení a používání LiteSpeed Cache pluginu pro WordPress

LiteSpeed Cache plugin je extrémně výkonný nástroj pro optimalizaci rychlosti vašich webových stránek. Nabízí širokou škálu funkcí, které pomáhají zrychlit načítání stránek, snížit dobu odezvy serveru a zlepšit celkový výkon vašich webových stránek. Proto jej na náš WordPress hosting instalujeme automaticky.

Následující návod vám ukáže, jak si případně můžete editovat jeho nastavení a k čemu který nástroj slouží.

LiteSpeed Cache Plugin dashboard (nástěnka)

Co plugin LiteSpeed Cache přesně dělá?

Plugin LiteSpeed Cache optimalizuje rychlost webových stránek několika způsoby:

  • Kešování: LiteSpeed Cache ukládá kešované kopie vašich stránek a statických souborů, jako jsou HTML, CSS a JavaScript, do paměti serveru. To znamená, že při opakovaných návštěvách stránky nemusí server generovat obsah znovu, což vede k rychlejšímu načítání.
  • Minifikace: Plugin minimalizuje kaskádové styly (CSS) a JavaScriptové soubory (JS), což snižuje jejich velikost a zrychluje načítání stránky.
  • Komprese obrázků: LiteSpeed Cache automaticky optimalizuje obrázky na vašich stránkách, což znamená, že snižuje jejich velikost a zachovává kvalitu. To vede k rychlejšímu načítání obrázků a celkově stránky.
  • Lazy Load: Tato funkce načítá obrázky a videa až tehdy, když jsou viditelné na obrazovce uživatele. To šetří šířku pásma a zvyšuje rychlost načítání stránky.
  • Minimální počet dotazů na server: Plugin kombinuje soubory a minimalizuje počet dotazů na server, což snižuje dobu odezvy a zlepšuje rychlost načítání.
  • Browser Cache: LiteSpeed Cache umožňuje ukládání kešovaných kopií stránek v paměti prohlížeče uživatele. To umožňuje rychlejší načítání stránek při opakovaných návštěvách.
  • HTTP/2 Prioritization: Plugin optimalizuje pořadí načítání souborů pomocí protokolu HTTP/2, což zvyšuje efektivitu načítání a zrychluje stránky.
  • Funkce přednačítání: LiteSpeed Cache před-načítá stránky a odkazy, což zlepšuje uživatelský zážitek a zvyšuje rychlost navigace.

Základní nastavení pluginu LiteSpeed cache

V levém menu zobrazí máte položku LiteSpeed Cache. Klikněte na ni a otevřete hlavní menu pluginu.

Menu LiteSpeed cache pluginu

V sekci Cache se dostanete do modulu Cache control ovládání keší. Tady můžete zapínat a vypínat různé kešovací moduly tohoto nástroje.

LiteSpeed Cache control

Optimalizace nastavení Cache

V sekci Cache klikněte na záložku TTL. Zde můžete provést pokročilá nastavení kešování, jako je nastavení Public Cache TTL (čas expirace cache pro veřejně přístupné stránky) a Private Cache TTL (čas expirace cache pro přihlášené uživatele).

V záložce Excludes můžete nastavit výjimky, tedy adresy webu, u nichž nechcete, aby se kešovaly (například první stránka blogových aktualit).

LiteSpeed TTL control

I pro tuto sekci platí, že je námi již přednastavena na hodnoty, které váš web zrychlují, a proto nedoporučujeme tato nastavení měnit, pokud skutečně nevíte, co děláte.

Minifikace CSS a JavaScriptu a optimalizace velikosti obrázků

V sekci Page Optimization můžete v záložkách CSS Settings a JS Settings povolit možnost CSS MinifyJS Minify pro kompresi a minimalizaci kaskádových stylů a JavaScriptových souborů.

Page Optimization

V sekci Image Optimization na záložce Image Optimization Settings zapnete volbou Optimize Original Images automatickou optimalizaci obrázků na webu.

Pokud jste s ní spokojeni, můžete rovněž volbou Remove Original Backups odstranit původní zálohy obrázkových souborů.

Image Optimization

CDN nastavení (volitelné)

Pokud používáte Content Delivery Network (CDN) pro distribuci obsahu, můžete tuto funkci nastavit v sekci CDN.

Zde zadávejte své CDN URL a klíč a povolte CDN pro integrovaný provoz s vaším CDN.

nastavení CDN (Content Delivery Network)

Nastavení Dalších Možností

Nástroj LiteSpeed Cache je opravdu obsáhlý. Zkušenější uživatelé tedy mohou prozkoumat i další záložky v administračním rozhraní pluginu, jako jsou:

  • Purge (vysypávání cache)
  • Crawler (máte li obří web, tento nástroj automatizuje kešování)
  • Database (Optimalizace vnitřku databáze vašeho webu)
  • Object Cache (objektová cache) a další

Zde můžete provést pokročilá nastavení podle svých potřeb.

Konec s nebezpečnou metodou pokus – omyl

Vyvarujte se nejčastějších chyb, které vám rozbíjí WordPress. Zaregistrujte se ZDARMA do Webglobe Academy a staňte experty na tvorbu webu.

Zjistit více

Testování a monitorování

Po provedení všech nastavení můžete otestovat rychlost a výkon svých stránek na různých nástrojích pro testování rychlosti, jako je například Google PageSpeed Insights.

Pravidelně sledujte výkonnost webu a provádějte úpravy v nastavení pluginu podle potřeby.

To je základní návod na nastavení a použití LiteSpeed Cache Pluginu pro vaše WordPress stránky.

Pokud máte další otázky nebo potřebujete více pokročilých informací, můžete se podívat do dokumentace pluginu nebo se obrátit na naši podporu.

Praktické tipy na závěr:

1. Rychlé ruční promazání LiteSpeed Cache.

V horním panelu svého WordPressu najdete ikonu LiteSpeed Cache. Když na ni kliknete, rozbalí se vám praktická nabídka rychlých voleb tohoto pluginu.

Možnost Purge All vám například vyčistí všechny dostupné LiteSpeed Cache.

Ikona LiteSpeed cache slouží například k rychlému ručnímu promazání

2. Nastavení online monitoringu

Pokud si chcete nastavit službu online monitoringu, vygenerujte si unikátní klíč pro svůj web.

Po vygenerování unikátního klíče uvidíte v sekci Dashboard (Nástěnka) údaje a vyhodnocování sledovaných parametrů. Tuto funkci lze vylepšit propojením s externí službou QUIC. cloud.

Vygenerovaný přiřazený doménový klíč Domain Key pro online monitorovací služby

Ovládněte WordPress

S naším zbrusu novým WordPress hostingem je tvorba webu hračka.

Zjistit více

Poslední aktualizace: