Co jsou MX záznamy

MX záznamy (Mail Exchange záznamy) určují, který mail server je odpovědný za přijímání e-mailových zpráv na dané doméně. Jsou klíčové pro fungování e-mailové komunikace na internetu, protože bez nich by servery nevěděly, kam mají příchozí zprávy doručovat.

Jinými slovy, když někomu pošlete e-mail, vaše e-mailová služba použije MX záznamy této domény k zjištění, kam má zprávu doručit.

MX záznamy obsahují 2 informace:

  1. Cílový server: Název serveru (domény), na který se mají e-maily doručovat. Jde o mail server registrátora vaší domény nebo poskytovatele e-mailových služeb.
  2. Priorita: Protože můžete mít více MX záznamů pro jednu doménu, každý z nich má přiřazenou prioritu. Nižší číslo znamená vyšší prioritu. Díky tomu se e-maily v případě jeho nedostupnosti hlavního serveru směřují na server s nižší prioritou.

Příklad: 

  • Máte-li doménu „priklad.cz“ a chcete, aby se všechny e-maily pro adresy končící @priklad.cz doručovaly na e-mailový server nazvaný „mail.priklad.cz“, nastavíte MX záznamy, které toto specifikují. 
  • Pokud máte více e-mailových serverů pro zálohu nebo distribuci zátěže, můžete nastavit další MX záznamy s různými prioritami.

Zde jsou MX záznamy Webglobe.

Poslední aktualizace: