Co je WHOIS

WHOIS („z anglického who is”) je veřejná celosvětová databáze obsahující informace o vlastnících doménových jmen.

Když si někdo zaregistruje doménu, musí u registrátora této služby zadat určité informace, a ty jsou pak uloženy v WHOIS databázi.

Jaké informace ve WHOIS najdete?

Ve WHOIS lze najít různé typy informací, včetně:

  1. majitele domény a jeho kontaktních údajů: jména, adresy, telefonního čísla a e-mailové adresy osoby nebo organizace, která doménu vlastní (v některých případech mohou být tyto informace skryty nebo anonymizovány pro ochranu soukromí)
  2. registrátora domény, tedy společnosti, u které bylo doménové jméno zaregistrováno, včetně kontaktních informace na tuto společnost
  3. data registrace a expirace domény, tedy toho, kdy byla doména zaregistrována a kdy registrace vyprší
  4. stavu domény, tzn. zda je doména aktivní, zablokovaná nebo jestli prošla nějakými specifickými změnami

Vyhledávání WHOIS nabízí napřiklad správce českých domén CZ.NIC. V něm nicméně najdete informace pouze o .CZ doménách. Univerzální WHOIS najdete například na našem webu.

K čemu se tyto informace hodi?

WHOIS databáze je užitečná pro řadu účelů, včetně ověřování totožnosti vlastníka webu, kontaktních informací pro technickou podporu nebo administrativní záležitosti, a také může pomoci v boji proti spamu nebo nelegální činnosti na internetu.

Běžným uživatelům WHOIS přijde vhod zejména tehdy, když si chcete registrovat doménu, která už je obsazená

Díky WHOIS snadno zjistíte, kdy by se mohlo doménové jméno teoreticky uvolnit, případně zde najdete kontaktní údaje na majitele, jehož můžete kontaktovat se zájmem o koupi domény.

Nicméně, kvůli ochraně soukromí a regulacím, jako je GDPR v Evropské unii, mohou být některé údaje v záznamech WHOIS omezené nebo anonymizované.

Více informací najdete v našem blogovém článku Jak zjistit, komu patří doména?

Poslední aktualizace: