Co to je DDoS útok

DDoS (Distributed Denial of Service) je forma kybernetického útoku, při němž se útočník pokouší přetížit server obrovským množstvím žádostí o připojení, a tím jej zpomalit nebo zcela vyřadit z provozu.

Cílem DDoS je, aby legální uživatelé nemohli služby či web uložené na daném serveru normálně využívat.

Představte si to, jako kdyby si někdo najal dav záškodníků a poslal je do restaurace, kam se vy zrovna chystáte na oběd. Tito záškodníci naplní její kapacitu, nic si neobjednají a pro vás už v ní není místo.

Je důležité si uvědomit, že útočník obvykle nejedná sám. Používá armádu infikovaných počítačů, tzv. botnet, umístěných po celém světě. Tyto počítače mohou být napadeny malwarem (Trojským koněm) a součástí útoku se stávají bez vědomí jejich vlastníků. 

Útočníci DDoS často používají k vydírání, vyjádření protestu proti konkrétní společnosti nebo jednoduše pro vlastní potěšení. V jejich hledáčku jsou především velké firmy, finanční instituce nebo vládní webové stránky.

Jak se před DDoS útoky bránit?

Koncový uživatel služeb a webů se proti dopadům DDoS sám nijak bránit nemůže. 

Může ale zabránit tomu, aby se z jeho počítače stal infikovaný bot. Trojské koně odhalí antivirus.

Ochrana před DDoS útoky probíhá na úrovni serveru. Je samozřejmě v nejlepším zájmu každé firmy, aby se zajistila maximální dostupnost svých služeb. 

Pro prevenci DDoS útoků se využívá kombinace různých nástrojů a taktik, např.:

  • automatická detekci neobvyklého síťového provozu
  • cloudová DDoS ochrana poskytovaná specializovanými službami
  • zvýšení šířky pásma (bandwidth) a vytvoření redundantní infrastruktury
Poslední aktualizace: