Skener malwaru – virus na vašich stránkách

Skener malwaru – detekce virů na vašem webu

Jednou týdně kontrolujeme data uložená v prostoru vaší domény pomocí BitNinja na přítomnost malwaru. Soubory infikované malwarem najdete v seznamu v administraci domény v části Hosting > Web > Malware scanner (pokud se jedná o multihostingový skener umístěný na hlavní multihostingové doméně, např. multi_123456).

 

Kdo vám s virem pomůže?

Pokud nemáte zkušenosti s tvorbou/správou webových stránek, doporučujeme obrátit se na správce/programátora/technika webové aplikace, který musí obsah dané webové stránky vyčistit, aktualizovat a zajistit, aby se podobná situace v budoucnu pokud možno neopakovala. Naše společnost v současné době takové služby neposkytuje.

Jak se virus dostane na vaše stránky?

Virus se na váš web nejpravděpodobněji dostane, pokud útočník najde bezpečnostní chybu ve zdrojovém kódu webu, tj. díru v kódu webu. Mezi další zranitelnosti, na které je třeba dávat pozor, však patří např:

  1. Neaktualizovaná aplikace
  2. Neaktualizované zásuvné moduly
  3. Nedostatečně zabezpečené heslo
  4. Uložení hesla k účtu FTP v počítači ( v aplikaci Filezilla, Total Commander atd.).

Jak vyčistit obsah uzavřené stránky?

Složitější postup:

Je třeba se přihlásit k účtu FTP domény, stáhnout celý obsah stránky do počítače a zkontrolovat jej antivirovým programem. Poté zkontrolujte databázi, která je se stránkou propojena. Po kontrole změňte heslo k účtu FTP a aktualizujte aplikaci na nejnovější verzi.

Jednodušší metoda, která je možná pouze v případě, že je virus na stránce méně než 14 dní, nikoliv starší:

Pokud byly stránky zavirované pouze 14 dní (zjistíte to tak, že se přihlásíte do administrace a v sekci Web – malware scanner zkontrolujete datum, kdy byly stránky zavirované), můžete v administraci v sekci Hosting > Zálohování obnovit stránky ode dne, kdy byly v pořádku, takže nemusíte řešit zásah programátora. Doporučujeme provést obnovu jak pro FTP, tak pro samotnou databázi. Postup obnovy ze zálohy naleznete zde.

Jak nejlépe zabezpečit své stránky?

  • Aktualizujte systém pro správu obsahu na nejnovější verzi
  • neukládejte heslo FTP v aplikacích, jako je Filezilla, Total Commander apod.
  • Zvolte silné heslo pro přihlášení do klienta FTP, alespoň 8 znaků, malá písmena, velká písmena, číslo.
  • zabezpečte svůj vlastní počítač pomocí antivirového programu, který pravidelně aktualizujte
Poslední aktualizace: